ya ALLAH rahmatilah kami di dunia dan akhirat Lilypie Second Birthday tickers

Friday, January 31, 2014

BF journey ~ 1 Year

assalammualaikum..

dalam sibuk prepare bday ank..
dalam sibuk ko update itu dan ini..
dalam sibuk ko pk bsns itu ini hahaha
setahun lbey da BF thaqif.. Alhamdulillah..
syukur ya ALLAH.. terima kasih...

dalam setahun ni ada la jugak few thing y mencabar..
kena bengkak susu antara y plg horror...
pastu ade la mslh tmpt nk pump berlaku..
smpi rs agk down n mls..pastu ade solution lain..
Alhamdulillah.. perjalanan masih diteruskan..
stok susu masih ada.. wlupun xdela byk mcm awal2 dlu..
dan demand pon sentiasa ada..
terima kasih thaqif :)


mcm y semua tau la kan.. biasanya..
dorg lg suka direct kn compare to susu y da perangat boh dlm botol..
yup.. sama mcm thaqif..
kat school / taska skrg minum 2botol je..
means? 6oz je dia mnum.. bwk kan 3 botol pon mmg 2 botol je minum..

tp tu la.. petang.. masuk keta je.. kompem a melekat~
tp xpela.. as long as dia nk mnum n nk mkn..
dan dia nmpk sihat..
kurus? yup.. dia makin kurus.. tp sbb lasak..
budak baru dpt kaki kn.. nurse pon xkomen ape ms check up aritu

Alhamdulillah.. 
terima kasih ALLAH di atas rezeki Mu..
semoga ada lagi rezeki untuk thaqif :)
dan dipermudahkan urusan ntuk menyusukan thaqif
amin..

Thursday, January 30, 2014

Pampers Anak

assalammualaikum

hola moms.. masih carik pampers terbaik utk anak?
harap ni dpt tlg korg decide~
sambungan dari kisah pampers anak y lepas ..
suda citer pasal petpet huggies n diapex
ini kali mau cerita pasal drypers..
yeayyy sukeee yup saya suka pampers drypers..
dia menyerap elok gak mcm petpet..
tp design kat pampers y lbey cantik..
plg bes klu pnuh pon xde nmpk euuwwww sgt hahaha
harga? lbey kurang la gak bg rege y pertengahan ni 
yela mamypoko depa kata mahal.. xpnh plk try..
ni murah sket ms bli aritu ade jmp kat giant...
RM30.80 untuk L68+8
so borong 3 tros hahahaha
kat taska dia pki huggies sbb aritu last bg huggies..
kat umh pki drypers da.. 


brand lain blom pnh pki lg..
so far inilah 4 jenis pampers y da thaqif try :)
my choice? drypers n pet pet..
cuma klebihan drypers adalah design corak lg menarik..
dan kaler biru~ hahaha

p.s: batuk n selesema lama plk thaqif kali ni  :(

Bekal Anak

assalammualaikum

heee ni nk tnjuk bekas baru..
hari2 lpas xsmpt snap gmbr..
tp menu lbey kurang je pon..
bekas pon same.. ni sbb bkas baru..
da psan siap kat seben soh amekkan pict..
sbb da lmbt hehehe

bentothaqif ~ pasta n cheese + weetameal + tamar

haaa bento box ni a.k.a bekas bekal ni ade 3 space..
sumer ade penutup.. mmg xde masalah klu nk isi kuah..
plus ada garfu pastu ade tutup jernih plk atas, dia gmbo katun..
comel kn? bli kat mydin rege RM6 +

yippeee esok cuti smpi isnin~

Wednesday, January 29, 2014

Details : Doorgift Birthday Thaqif

assalammualaikum

ade dpt pertanyaan psl gift tu
 buku mewarna / coloring book  (personalized)
yang kitorg bagi ms birthday thaqif tu..
so meh kite citer sket ;)

rainbow cover coloring book + rainbow cover crayon

ok front page.. design ni dibuat oleh Ayah.. ktorg buat satu je ni.. 
mcm logo la untuk birthday ni.. design ni jugak y kami guna kat baju ;)
colorful kn? sbb tema pon rainbow..
klu pasan sumer pon design same .. tagging n sticker..
untuk buku ni kami guna kn kertas agak tebal untuk cover.. mcm buku beli tu..
print plk mmg kami print sumer page.. nk bagi nampak cantik ;)
kami buat 2 versi buku.. buku mewarna dan iQ test..

untuk buku mewarna.. cover dia kaler light pepel..
kat dalam plk.. org masukkan gambar cecampur..
ada gambar katun ada buah ada binatang benda kenderaan dan pakaian
kiranya sesuai ngan budak kecik la.. nak introduce kat dia.. (lupa nk snap pic)
ktorg letak 20pages gambar untuk diwarnakan ;)
each page plk ltak 2 benda beserta nama dia skali..
ade versi English ada versi Bahasa Melayu
belakang skali kami tak biarkan kosong.. ktorg letak kalendar.. 
januari kan? so sesuai la ltak kalendar.. klu korg nk letak sifir pon bole..

untuk iQ test pulak..
cover ngn kertas keras jugak tp kaler cream, design yang sama..
dalam tu org masukkan wordsearch..
campur wordsearch budak dan wordsearch org dewasa..
dan ada jugak org masukkan sudoku..
same macam buku mewarna tu.. ktorg ltak 20 pages n print sumer ;)

crayon tu
kami balutkan setiap batang crayon dengan sticker dgn design thaqif
jadi nampak la unik dan istimewa ecececeh hahaha
pastu masukkan dlm bekas n stapler dgn kertas nama thaqif juga

bekas kek dan sticker birthday thaqif

rainbow tag

bekas ni memula nk pakai plastik je..
tp sebab ada krim kek tu.. kmpem la xcomey klu boh dlm plastik..
cemuih kot.. comot kn? sat gi tselepet plk krim tu..
so blik kje tu bli bekas kek ni.. size mmg ngam je ngn kek.. lega~
pastu kami printkn sticker.. tepek atas dia.. menarikkn? 
yup sticker dgn design rainbow dan nama thaqif :)
sesuai kalau nk buat gift.. dan sesuai jugak ltak kat candy corner..

untuk info printer kami mmg printer untuk gambar..
print gmbr thaqif kat frame pon guna printer ni..
sebab kami guna untuk photobooth ;)
so? insyaALLAH kualiti color dia cantik ;)

anyone y berminat nak dapatkn personalized gift mcm ni..
boleh la contact thru emel :)
klu nk call/msg/whatsap pon bole 019-3801381 :)

Tuesday, January 28, 2014

Birthday Muhammad Thaqif Fawwaz

assalammualaikum

rainbow cake - rainbow theme
tengok mata diaaa hahahaha

yippeeee impian ummi..
hahaha gayat kn? impian mak dia???
ye.. saya teringin nk buat birthday outdoor..
yup birthday party kat taman..
dan keputusan ini? sangatla xdisesali..
saya rasa sumer org pon rasa santai.. <-- kompiden jee aku kn haha

ktorg wat tema rainbow n outdoor..
sebab tu pilih Taman Tasik Empangan Putrajaya..
sebab? bes.. xsesak  dan plg penting dekat ngn umh hehehe

ni birthday thaqif yang pertama..
yup first birthday dan pilih rainbow wlupun boy..
sebab da besar sket bg la dia kaler y dia minat..
ni dia blom reti.. ummi dia bagi sumer kaler hahaha
tp dia xla pki bju kaler rainbow hahaha
outfit thaqif
baju putih
print kat pertama complex pict dia
jeans biru
n sepatutnya kmeja jeans tapi terlupe wakaka
kasut+bip

design baju : Ayah

outfit ummi ayah
baju tshirt putih
print kat mclynn (bangi)
jeans biru
DIY : bli kat mr DIY crown tu.. nama potong sndri..

photobooth & props - Lukisan Cahaya


simple backdrop~


candy corner - Lovely Choc

kat segitiga tu ada pict bday boy tau
close up frame tepi candy corner tu
print pict dia dari baby smpi y terbaru hehehe

cake rainbow

yep ni sponsored by.. ade teddy atas dia ~rainbow cake
cake topper : Ayah

rainbow cake

 ni square cake.. potong kecik2 utk buat doorgift
bli bkas patsegi kecik utk isi kan kek ni

doorgift / party favour

rainbow ~ coklat - buku mewarna n krayon - kek pelangi - air jelli - helikopter getah
yup.. mmg bole kate doorgift ni byk hasil idea/tangan ummi ayah :)
 coloring book + crayon (BM & BI)
iQ test book + pen
cake rainbow
helikopter getah tu
kuih bangkit
 mask
topi
tiup2 haha xtau nama
[edited]  ada gk gula cadburys + jelly + kuih bangkit
ponjot kn.. pastu bg budak2 kat tmn heee

anyone interested nk dapatkn doorgift personalized cenni?
 sticker n tagging comel cenni?
bolela contact ktorg heee :)

jamuan dan aktiviti


ni plg syok.. mknn xperlu byk sgt..
sbb dorg byk beraktiviti
ms ni byk gile kot mknn .. mujur la sumer nk tapau blik..
ade bihun goreng singapore dimasak oleh makteh
apam blossom dimasak oleh makteh
ade sardin roll maktam - nugget - sosej - ubi y mcm fries - baulu
buah limau jambu lai tembikai
air ijau sponsored by cikwin , rani mangga sponsored by acik
and kami tmbh twister n air mineral

aktiviti tu y plg syok.. mmg bebas sebebasbebasnye la..
ade y main helikopter ade layan ank ade main badminton
bebudak lg la.. dok lari la main bola
pastu ktorg sdiakn GIANT snake n ladder
ade byk jgk tikar.. so mmg santai

antara tetamu yang join


the family


and frenz too


terima kasih ye buat semua yang merealisasikan birthday ni...
jasamu diingatan hehehe

oh ye ni adiah y thaqif dpt :)

terima kasih daun keladi
p.s: harap entri ni dapat tolong korg plan utk birthday anak nnt ;)

last but not least ~



Monday, January 27, 2014

1st Giveaway Ctmah Rahim

assalammualaikum..

mai joget mai lompat bintang..
awat?? hahahha byk ok GA..
sumer pon aku pakat nk join..
support kengkawan blogger la!!

ni mau join 1st Giveaway Ctmah Rahim
~ tema: gambar aksi anak-anak korang dalam kereta ~
syarat sempoi je y dkenakan oleh ibu alisha ni y juge owner ctmahcorner 

haaa nk tau gmbo mn y jadik pilihan?


bila do konon beso.. mmg dia xmo pki seatbelt..
jd dia bole bpusing dgn jayanya..
dan akhirnya meloloskn diri utk g kat ummi -_-" 

harap2 dapatla kan salah satu adiah ni..



Giveaway ini bermula dari 23 Jan 2014 dan tamat pada 17 Feb 2014 
(genap Alisha 1y 6m)

ok done!

His First Birthday

assalammualaikum

yup.. thaqif is ONE !
setahun da dia.. dan rezeki.. weken..
maka? mmg tros buat

tarikh : 25 Jan 2014
masa : 4.30 smpi magrib
tempat : Taman Tasik Empangan Putrajaya
tema : Rainbow

alhamdulillah rezeki awak mmg murah thaqif ..
kek tu? sponsored! heee save byk da ummi ayah awk..
outdoor rainbow theme birthday celebration
Alhamdulillah... ank ummi ayah da setahun..
moga Thaqif terus sihat ..
dan jadi hamba ALLAH yang taat ..

nnt akn review sket2 psl bday ni hahaha
byk oo mkn mase.. konon rajin ..
sumer pon nk DIY ... LOL :))


p.s: nama da siap jahit kat bantal.. tp nk lekatkn n isi fiber tu?? hee mingu dpn kot bole pos muahaha

Friday, January 24, 2014

Langkah Ceria

assalammualaikum ..

eh cerita da nk basi..
tp nk gak tepek sini..
sbb? kan ni mcm diari .. wakakaka

Langkah Ceria dan Kempen Kibar Bendera Wilayah Persekutuan

kat putrajaya je pon.. ahad lpas.. 19hb Januari 2014
ni pict di hari kejadian.. boh kat ig..

ktorg gerak 7am+ la dr umh..
amek ank buah dlu.. pastu smpi je beratur amek bju olen..
tp tu la lmbt.. so size y tggl bebeso.. 2xl 3xl..
satu je dpt L hahaha mine :p
so caca tu pon redo je pki bju beso kedoboh wakakaka

lpas amek bju ktorg lpak kat rumput tu..
dgr cakap2 pastu ade nyanyi2 

pastu lpas kan thaqif berjalan dengan gembira kat rumput..
caca ckp ksian .. sbb rumput cucuk.. 
tp elok je thaqif tu haha suke la.. bebas~

 hah tengok tengok betapa gembiranya beliau hehehe
tgk ekspresi berbeza tu?
bila bg dia lpas bebas ngn soh dok elok kat dlm stroler hihih
Alhamdulillah dapat jalan jauh jugak..
seronok ok jalan cenni..
ngn ank.. tengok pemandangan..
tengok gelagat org.. siyes xrasa penat!
i enjoy sgt this aktiviti.. :)
pdahal bapak jauh la dorg ckp lbey kurang 5km tu..
bes tgk ade budak y naik skuter.. naik beskal..
ade jln tkedek2.. ade naik stroler mcm thaqif ;)

ade cabutan bertuah juge.. namun kami tidak bertuah -_-
tp ok ape.. free kot..
dpt bju oren free dpt mkn oblong ramly lg..
oh ngn air mineral..
next event klu y santai cenni mau join lg..insyaALLAH :)
nk ajar thaqif gaya hidup sihat hehehe

Erin (..life after "i do") First Giveaway




SYARAT PENYERTAAN
Mode garang is on! keskes
1)  Follow blog ..life after "i do"
2)  Buat satu entry dengan tajuk Erin (..life after "i do") First Giveaway
3)  Copy seluruh entry aku ni termasuk gambar tema dan gambar hadiah dan paste ke dalam entry GA di blog korang (printscreen tak mau aaa) dan jangan lupa letak link blog ni dalam entry korang tu.
4)  Dah paste entry aku kat entry GA korang, bawah sekali baru korang masukkan gambar suami dan anak korang yang korang rasa paling cool dan menarik (suami dan anak sendiri sahaja ye, suami or anak orang lain ku tak terima, mak-mak jangan masuk dalam gambar, aku nak tengok ayah-ayah mithali pulak, asyik muka korangggg je..hahahaha)
5) Bawah gambar tu buat entry ringkas pasal gambar suami dan anak korang tu, mungkin boleh bagitau kenapa gambar tu ko rasa cool dan menarik sangat dimata ko (itu contoh ye). Nak merepek pun boleh, tapi jangan la panjang sangat.
6) Jangan lupa paste link entry giveaway korang tu di ruang komen entry ini, kalau lupa tak dapek den nak nolong..gahaha
7) First Giveaway aku ni akan bermula pada 15 Januari 2014 sampai 15 Februari 2014.
8) Sila baca syarat penyertaan betul-betul, tak lengkap kalu, reject la jawabnya. Sebarang surat menyurat, whatsapp, sms, kolling-kolling tidak akan dilayan (paling muka ke tepi) kahkah..hoihhh garang sangat ni. Boleh je nak tanya apa-apa, komen je kat sini, nanti aku jawabkan, nak email pun boleh, nak whatsapp pun boleh, saya tak garang, baik je..huhu
9) 3 orang pemenang dengan gambar paling cool dan menarik sahaja akan dapat hadiah ini
http://erin-polkadot-princess.blogspot.com/2014/01/erin-life-after-i-do-first-giveaway.html 


 okehhh nowww mencarikla gambo y menarik ni haaa

korg rs y cemane y menarik??
ank den kocik lg.. nan hado la nk posing same ngn ayh kn?
tp ade satu pict ni mmg sukeee :)
thaqif comel LOL hahaha

before gi job .. layan anak dlu ye ayah ..
ayah cool wlupun rmbut y da gel jadik messy
thaqif pon cool sbb bjaya dok ngn slesa kat ats ayah heee

carik rezeki tu mmg la kewajipan ayah..
tp kewajipan tu dtg sbb ade ank..
jadi? jgnla sibuk carik rezeki smpi ank terabai~
bak kate ust.Don .. 

Bekal Thaqif

assalammualaikum

arini rs sgt blur.. ksuntukan masa pon ye..
da pkul 6 thaqif stil ngempeng ..
xbole nk gerak la nk masak..
bila ke dapur blur la .. smpi iron pun xidupkn -_-
blur blur tpikir y plg cepat.. couscous..
dia kurang minat couscous tp ni wat kuah pekat..
harap dia suke la..

bentothaqif ! couscous kuah sayur2 + kurma + weetameal
 couscous berkuah

tumis tnpa minyak bwg putih n merah
masukkan bwg holland plk
pastu masukkan kentang carrot seleri y di potong halus
baru masukkan air n serbuk ikan bilis
boil lm sket sbb nk lembutkan sayur..
bila da masak n agak lembut..
blendkan sumer sayur..jadi mcm puri..
kuah y ade utk rendam couscous..
bila da kembang masukkan sayur blend..
so kuah jadi agak pekat..

bekas bento bentuk coklat y isi kurma tu bli kat daiso RM5
ade 3pcs saiz y sama dlm 1 pek

p.s : thaqif batuk  -_-" ya ALLAH sembuhkanlah dia...

Amalan Penghulu Segala Hari

assalammualaikum..

arini hari jumaat kan?
cer tgk sunnah2 ni..
agak2 ade tak y kita dah terbuat?
sket? satu? ade x? ok ape sket pon kn?? ;)
sikit sikit lama lama jadi bu...??? kittt ...

Sunnah dan Adab hari Jumaat

cer tgk.. ade kan baca surah al Kahfi?
org pon bkn rajin.. tp klu xdpt satu surah..
half pon terbaikkk.. satu page pon ok la..
klu da mmg tlupe.. terbizi gilee.. satu ayat pon ok la..
asalkn niat tu adeee pastu dpt weii pahala ikot sunnah ;)

Fadhilat baca surah Kahfi

fadhilat dia klu baca surah kahfi ni..

Friday Blessing :)
haaaa ttuuuuu dddiiaaaaa ..

so rs mcm nk baca x?sket pon jadi la ye x?
klu ade quran.. bole la bukak.. klu ade apps kat phone bole baca..
klu xde.. meh click sini..

Thursday, January 23, 2014

How To Make Bento

assalammualaikum

jumpa website ini~
http://justonecookbook.com/

pastu hah.. ni jmp psl bento..
xtau la.. korg mesti pnh jmp gk..
tp suke la cara dia explain cemane nk bento..
i mean.. me? jenis ape y ade je..
tp ni dia tnjukkan y sbeno2nye..


dia tnjuk basic thing y kena ade
mcm bekas2 silicon cup tu. divider ngn deko2 la
foodpick la bkas cenonet2 la
pastu cemane susunan y patut ade..
yela kate healthy meal.. so kena lengkap..
ade karbohidrat ade protin buah dan sayur!
sebagai contoh portion dia :
 4 : 2 : 1 : 1
(4 parts carbs : 2 parts protein : 1 part vegetables : 1 part fruits)
pastu cemane nk pack ngn tips on bento

me?xrajin membaca.. otak berkarat ya Rabbi~
dia punye pnerangan mmg snang
ade tulisan beso n pict!

dont forget click recipe / resepi bento 
lagi recipe /resepi bento
siap kalu korg nk buat jadual pon dia ade bg template..
me? da try smlm wat jadual tp tu la..
mcm xlengkp sbb food 1 je y org buat.. 
dasar pemalas kn?

psl bekas2 tu.. xtau la korg ..
tp org jenis xspent byk sgt.. xde la bli y memahal..
most below RM5 kot... tp luncbox ade bli 2 y RM5+ n RM6+
sbb rs mcm y murah pon byk choice.. *cheapskate*
so org beli kat daiso mr diy 100yen mydin tesco

p.s: bantal siap jahit 2.. satu lg bru nk potong.. 'alarm' hensem da bunyi huu~

little family of mine
lots of luv.. 
amek gmbo kat tmpt outdoor lpas nikah -_-"

Bekal Anak

assalammualaikum

bentothaqif ~ roti telur + scramble egg + epal + puri / jem kurma

haa ape kah itu????
kui kui kui.. roti tulur la itu...
seblah tu scramble egg..

telur tu saya campur ngn lada sulah sketttt
ltak lobak n cendawan cincang halussss
masuk jgk susu dan bawang...juga tahu telur~
kacau2 kasi sebati.. masukkan roti (potong4).. biar trendam lm sket..
pastu amek non stick pan n boh butter sket
tepekkan roti pastu ltak lg hirisan tahu telur atas dia..
curah lg telur td.. perabih!
tu y ade scramble egg tu wakakakaka

ape motif ltak puri kurma?
bagi suka hati hahaha xdela.. 
nk ltak myo.. da yilek..
so ltak la kurma.. bg ade rs kot la telur tu xsedap hahaha

p.s: mlm td beli lunchbox bento kat mydin hahaha sukeee! bli 2, satu RM3+ satu lg RM6+

Wednesday, January 22, 2014

juna

assalammualaikum..

sape y knal fynnjamal ..
mesti kenal juna.. kn? bakti arjuna fitri :)
kenal status juna kn?
tp ni baru terbaca.. psl susu..
psl dia struggle gk nk jadikn juna ank susuan..
tp ALHAMDULILLAH..
ALLAH bantu dan pkenankn doa dia ;)

ye kita usaha... usaha ok ..
doa ... mkn .. minda ...juga environment..
biar a org ckp ape..
tp as mak.. ummi.. mama.. etc
cuba la bagi ank susu tu.. klu tak lama pon..
mungkin utk ms pembentukan imunisasi dia..

tp syukurlah kalau ade rezki y lbey..
me? bkn la expert.. susu pon xdela melimpah ruah..
ade time skip juga time pump..
cuma.. klu bole.. berilah y terbaik utk ank kita :)

npe tetibe ?
psl susu? sbb tgugel psl entry ni..
sbb? ig fynnjamal ni ade mention psl jkm.. T_T
seriau bai.. ank ni dia jg elok..
sebaik mn mak bapak nk jg ank la..
de plk org mcm nk repot jkm..
cuma aku blur sbb aku pon xbrape tau..
aku cuma boleh doakn y terbaik buat dia..
juna

p.s: juna ensem hahaha



Bekal Anak

assalammualaikum

sari berita utama hahaha

ini..

#bentothaqif utk hari ini..

bihun atau mihun ape je la y korg pnggil..
ngn sup sempoi..
pg td mcm gigil sbb tgk jam 6.30!
xmasak mknn ank .. blom iron baju! T_T
skali dgn supermak punye kose.. 

tumbuk bawang merah n putih .. tumis ngn olive oil..
masukkan serbuk bilis..
masukkan air dan kentang potong kekecik..
pastu tros masukkan tahu telur *beng* !
iron baju.. tgh iron baru pasan.. 5.40!
erkkk ??? yeye aku kalut..  smbil pikir tahu telor y kmpem akn hanco!
potong carot plak.. masukkan dlm kuah tu..
muahahha gile la kn? maklumla otak xbetol sgt.. *tekananperasaan*
da siap iron.. nk mndi.. bru masukkan bihun.. 
siap!

pas mandi bru isi dlm bekas2..
mana beli bekas bento?
tu silicon cup bentok star bli kat daiso.. RM5
bkas kuah sup tu.. tupperware adiah kawen...
bkas biru bli kat 100yen sbb ade 50% ms bli dlu tu..RM3
sini bole tgk list barang bento..

mahap.. proses menjahit agak slow.. 
dok pk psl konon nk bday ank hahahhaa
bru siap tulis 1 nama :p
sabo ye yang.. ampon~ heheheh

Tuesday, January 21, 2014

Bekal Anak

assalamualaikum ..

hee mai tgk bentothaqif arini :)
a few day lg utk setahun heeee ~

pasta n cheese + kurma + epal

biasa aje.. pasta ngn kuah cheese
resepi ikot y sempoi dr wawa tu..

resepi pasta cheese anak
memula rebus kan pasta smpi empuk
pastu masukkan butter 
masukkan plk susu dan pastu cheddar cheese..
sukatan? main taram wakakaka
pastu masukkan mixherb ngn serbuk bilis..

penerimaan thaqif xtau lg.. tggu nnt heee
mlm td g mkn luar.. sangat super duper murah!
yup kdai baru bukak 50% off smpena pembukaan..
18-20 Jan 2014 :p
cer bayang bape murah hahahahaha
pastu mlm td thaqif org bg mkn nasi ngn ikan siakap stim weehu~
smpi jilat jari hahahaha
MZ Cafe , Bangi
kami da rasa air tembikai laici dll
makanan sup cendawan sup ekor telur bistik
ikan siakap stim ikan bawal 3 rasa
sotong goreng tepung kerabu sotong
kangkung dan kailan goreng belacan
sedap sedap sedap :)
direction? klu dr uniten tu.. 
trus jeee smpi nnt jmp trafic light pintu 1 putrajaya ..
terus lagi.. ade msjd belah kanan...
jambatan.. lpas je jmbatan .. belok kiri..
nmpk kdai baru.. sampai ;)

Monday, January 20, 2014

Penerima Hadiah dari Thaqif

assalammualaikum..

wahhh cuti lama kn?
3hari.. so arini monday blues x???
same la kita kekdahnyeee.. bes nye klu dpt golek2 kat umh ngn ank..
eh ok da merapu.. mahap..

ini entry.. utk menghiburkan hati anda semuaaaaa..
wahai rakyat jelata......
dengan ini tuan tanah kedaung mau umum penerima Hadiah dari Thaqif ..


jeng jeng jeng...



jeng



jeng



jeng



jeng



jeng



jeng



panggg~




hahahahhahahahahhahahaha.... ok ok...




penerima bantal kiut miut adalah ........

 wawa

penerima permainan comel adalah .......

 aynz




tahniah yeeeeeeeeeeeeeeee...
ok semua pemenang telah dipilih dengan adil dan saksama..
oleh ummi dan ayah thaqif...
segala bantahan adalah tidak diterima muahahahah

ok lah.. kepada si pemenang bantal kitu miut comel lote..
sila bagi nama y nak dijahit tu nnt.. ;)
max 6 huruf eh.. cepat pleaseeeee..
lg cepat korg bg nm.. lg cepat dpt pelok bantal :p

Thursday, January 16, 2014

Hadiah dari Thaqif

assalammualaikum

*sticky entry sebab nk makesure sumer alert utk emel hehehe

alhamdulillah.. tamat sudah GA thaqif tu..
http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

mekasey all y da join GA tu..
memula risau gak.. ade x y nk join..
Alhamdulillah.. ade hehehe

ok mlm td da diskas ngn tokey LC
dia kate nk bg jugak token as apreciation..
utk sumer y join weehuuuu
dia nk sponsor produk dia juge hehehe
ape produk LC ? bole tgk fb ni Lukisan Cahaya

nnt sila bagi adress (umah/opis) ye.. emel kn ke sini ..

tQ all..
*mention skali nm blog eh hahaha
oh ye winner will be announce soon :) 
nk disclose ke x e adiah??

in progress

assalammualaikum..
siapakah penerima hadiah dari thaqif???
harap sabar menunggu LOL
ade da bayang2 pemenang tp blom nk di official kan..
isnin la kita announce.. ok?


ok cenni list adiah nyeeee..ade 3 kategori..

3 orang dengan pict plg menarik akn dapat bantal..
insyALLAH ummi thaqif akn jahit nama kat bantal tu..
tp xdela nm pnjang2.. nm panggilan dah la heheh max dlm 6 huruf centu..
sbb space pon limited ;)
1.
2.
3.

pastu akn dpt toys.. educational toys..
4.
5.
6.

dan semua penyertaan akan dapat gambar insyaALLAH :) 

so untuk semua y da join..
please emel eh.. emel amal ..

umie sue 2nd giveaway

assalammualaikum

hee mau join GA ni laaa mcm comel jee..
simple gak syarat2 dia.. bole g ke blog umie sue ..
pastu adiah plk ditaja ok.. bessnyeee ade org taja kn adiah..
ni la insan yang pemurah tu..
insyimanhafiz
 
syarat gambar tu.. sekeping jeeee dan mestilah soleh/solehah hehehe
so kena la bg gmbr thaqif pki kopiah.. heheh 

http://suesukasusun.blogspot.com/2014/01/umie-sue-2nd-giveaway.html
Muhammad Thaqif Fawwaz bin Mohd Tadzman
ya ALLAH ya Rahim
jadikanlah thaqif  hamba MU yang sentiasa taat
jadikanlah thaqif pembela agama MU ya ALLAH
jadikan thaqif umat Muhammad yang terbaik
semoga dengan lindungan dan rahmat MU ya ALLAH
thaqif akan menjadi insan terbaik dunia dan akhirat
jadikanlah hidup dan matinya dalam mencari keredhaan Mu
amin ya ALLAH ..

Wednesday, January 15, 2014

Makanan Anak

assalammualaikum

meh tayang sket makanan ank..
utk idea bagi ibu y blur macam haku hahaha

makaroni cheese brokoli
utk sarapan dia semalam.. inilah rupanya..
jgnla ditanya apa nama makanan ini .. sebab resepi main taram je..

resepi makaroni cheese thaqif 11m
tumis bawang putih merah ikan bilis..
naik bau.. masukan air dan juga puri brokoli 
pastu masukkan makaroni yang da direbus..
campakkan mix herb juga..
tggu bagi nmpk macam sebati..
pastu masukkan susu dan cheddar cheese..
macaroni n cheese kah ini?
Alhamdulillah.. abes la dia mkn.. tp 2x la menyuap tu..

utk malam bagi nasik dan ikan rebus 
rebus ke? bersup dan berasam dan berhalia.. saya suke!
eh salah.. ank pon suke hahahha ye.. resepi ummi ayah dan thaqif :)
cook by chef tadzman *love*

pagi ni? smlm buat keledek kentang tu mmg byk..
sbb nk bento kn dia ke school..

keledek kentang penyek
hahaha bak kate wawa itu lempeng..
lempeng pon lempeng la nak hahaha
bentothaqif untuk hari ini adalah ..
biskot weetameal + epal + puri kurma + lempeng keledek

resepi lempeng keledek thaqif 11m
kukuskan keledek dan kentang
pastu lenyek lenyek lenyek
masukkan daun sup potong halus
masukkan mix herb juga telur dan cheese
lenyek lenyek dan lenyek
masukkan tepung ubi sket tepung gandum sket
juga serbuk bilis utk bagi rasa2
siap lenyek.. sediakn tepung sket sbb dia lembik
so nk senang kn korng nk tepek kat non stick pan
korng uli sket ngn tepung..
tepek atas kuali ngn olive oil sket
letakkan sepotong kecil cheese(as topping) bg nk lemak lg :p

hahahaha ko rasa?? ini memang resepi-suke-hati-ko-nk-letak-ape

smlm hidang kat dia ngn sdikit mayonis.. muke dia?
hahaha so ank saye mmg xsuke y masam2 ni..

Alhamdulillah

assalammualaikum

semalam Maulidur Rasul :)
salam buat semua umat Muhammad :)
semoga kita mendapat syafaat dari baginda :)

jika semalam 12 Rabiulawal..
harini? 13 Rabiulawal.. kalau ikot tarikh hijrah..
harini thaqif setahun.. Alhamdulillah :)

hint adiah giveaway ye :p
adiah dari ayah dia dapat kete..hahaha
adiah dari ummi? atas tu haaa masih dalam proses pembuatan..
tapi da bli y pre-adiah :)

lasak bukan main bujang ku ini
 tu bantal despicable me 2 hahaha
match ngn kete y ayah bli hehuhehu

Semoga thaqif menjadi umat Muhammad yang cemerlang 
Semoga thaqif menjadi hamba ALLAH yang dirahmati
Semoga thaqif menjadi insan yang dikasihi semua
Semoga thaqif hidup dalam lindungan-Nya

Ummi Ayah sayang Muhammad Thaqif Fawwaz dunia dan akhirat 

~ GA udah tamat secara official ~