ya ALLAH rahmatilah kami di dunia dan akhirat Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, March 15, 2011

info cincin utk bakal suami

quote dr blog2 kat bwh ni..


Memakai cincin menurut sunnah yang diperbuat daripada perak adalah harus bagi lelaki. Manakala bagi perempuan harus memakai cincin yang diperbuat daripada emas. Rasulullah SAW pernah memakai cincin diperbuat daripada perak sehingga baginda wafat.
jika terbukti emas putih adalah dari jenis yang sama logamnya maka hukumnya adalah sama dengan emas kuning.

Platinum
, ia adalah jenis logam yang berlainan,
emas putih bukanlah platinum
hukum memakai cincin suasa bagi orang lelaki adalah haram kerana ia diperbuat daripada emas yang bercampur dengan logam lain

nk tau penerangan lanjut..

http://www.e-fatwa.gov.my/

JAKIM

10 comments:

malynd_anggun said...

so, kne belikan cincin jenis pe ek?besi je la..hahahah

cheQmOomOo said...

silver or steel la kot y selamat..
platinum pun if ikot y bc ni mcm ok ;)

lovelyadibah said...

owh!thanks!:)

cheQmOomOo said...

sesame :D

si para para said...

perak yang terbaik..
jauh dari was was

fara ain said...

cincin rotan je la kita beli nti hehehehe

intan said...

wah! nak share link boleh?

cheQmOomOo said...

si para-para : mutut2..

fara ain: hehehe kan?byk tmpt nk crik rotan tu kn?..lg save :))

intan: muleh2..ni pun gugel jek ;)

farahfatihah said...

yup..pakai lah yg pior silver or platinum...

cheQmOomOo said...

farahfatihah: btol3x (upin ipin)