ya ALLAH rahmatilah kami di dunia dan akhirat Lilypie Second Birthday tickers

Friday, January 14, 2011

PMS @ senggugut

huh..tiap bulan..'kwn baik' akn dtg..
tp 'kwn baik' ni akn bwk plak 'kwn' dia..
huhuhu rs?mmg la xbley blah..
ade y tahap mmg kena amek pil..
ade jugak y mmg xbley wat ape sbb sakit sgt..
xkurang jugak y sakit sket2..dan cuma mengganggu emosi..
ape y kt tau psl kwn kt ni ye?
jom kt share sket info..*ayat skema sbb copy&paste*
harap maklum~



Penyakit senggugut (PMS) merupakan himpunan simptom fizikal, psikologi, dan emosi yang berkait dengan kitaran haid wanita. Dianggarkan kebanyakan wanita pada usia boleh mengandung (child-bearing age) (sekitar 80 peratus) mempunyai sebahagian simptom PMS.

Senggugut juga kesakitan yang dirasai ketika datangnya haid adalah disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang amat kuat oleh yang demikian, kehamilan dan kelahiran dapat membantu mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi pun ca kepada senggugut. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu senggugut primer (jenis biasa) atau sekunder (disebabkan oleh penyakit).

Terdapat beberapa petua yang diberitahu pada saya..cthnya:
minum air panas & elakkan minum ais,
tuam bahagian perut,
urut bahagian pinggang dan sebagainya..
tapi kalu da xlarat..tdo sajalah ubat yang paling bes :)

Ada juga petua2 lain yang boleh dibuat, cuma secara jujur..saya tak pernah la buat..hehehe cuma sekadar berkongsi pengetahuan y sy dapat dr encik google ;)



.. cheQmOomOo ..

4 comments:

~nFy~ said...

ubatnye,kawen cepattt!! x yah emo2 dah..haha

cheQmOomOo said...

aik??xde kaitan :p

~nFy~ said...

betoll laaaaa

cheQmOomOo said...

beng!