Assalammualaikum...
hola mommiesss...amacam bf ok lg?
org ok lg ALHAMDULILLAH..cuma lately rs mcm sket..
sbb kan pump skali je kat opis..terpikir nk amek milk booster..
as sumer pon tau..mindset penting..
so mindset tu kena btol eh.. ade demand insyALLAH ckup supply nye tu..
pastu kurma..yup kurma mmg xskip la pose ni..
lain2 ade dgr halba..sup.. etc
pastu ade y amek pil2 ke ape2 drinks tu..kn?
tp org nk try y kampung style laaa..natural je..hehe dlm kepala?
as sumer pon tau..mindset penting..
so mindset tu kena btol eh.. ade demand insyALLAH ckup supply nye tu..
pastu kurma..yup kurma mmg xskip la pose ni..
lain2 ade dgr halba..sup.. etc
pastu ade y amek pil2 ke ape2 drinks tu..kn?
tp org nk try y kampung style laaa..natural je..hehe dlm kepala?
lobak putih..
mcm bes gk..lama da xmkn...buat sup masam2 sket..huuu sedap!
teringat ms pantang...
pastu y agk femes ni..
susu badam sbb tgk dlm Laman Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak
(suke page ni sbb sumer natural jeeee i loike..)
mcm takot xsedap..tp mcm nk try...huuuu..mahal x almond ni?bpe rm eh 1kg?
musim nk raya ni mesti byk je jual kn?badam ni nk manis..cmpur kurma..
tp rs? wallahualam..mmg xtau..ade kate lg sdap dr soya..
kena amek ni..sbb ni lbey natural gitewww...
bila??hahaha tggu kt bli brg2 dia :)
ni resepi susu badam dr Eliz D'Heart
Nak
buat susu badam : resepi drpd group homemade food Nabihan Mustakhim :
bahan2 : raw almond dlm secekak, kurma dlm 4-5 bj,honey sikit, air
masak, bole add sesame seed. tak boh pun xpe. :soak almond and sesame
seed dlm 6-8 hrs (fermentation), siap soak then blend almond dgn kurma
yg dah buang bj. siap blend, tapis pakai penapis kain tu mcm utk teh
tarik teh..then perah dlm bekas lain mcm perah santan. then blend lg
hampas dia dgn sikit air sbb xmau bazir kan hampas dia. repeat perah.
then walla. almond milk. simpan dlm fridge up to 3 dyas. 4th day ok lg.
tp x rasa fresh. setiap kali nk guna. saya suamkan sikit atas stove. api
paling perlahan dan tutup api before dia mendidih. never2 let the milk
mendidih. sekadar nak suamkan je . ni dr Zabliza Zakaria
:utk apa2 grains/nuts/lentils atau yg seangkatan dengannya elok rendam
dgn air masak dan ditambah sedikit asid (bole gunakan ACV, lemon, limau
nipis dll). bila nak masak/guna buang air rendaman tu n guna air yg
baru. tujuan: utk buang phytic acid yg ada dalam bijirin utk memudahkan
penghadaman dan penyerapan zink dan kalsium)
p.s: tekak pelik..mcm ade tcekik tulang..tp xkn 2hr xelok2 lg..huuuu
.. cheQmOomOo ..
No comments:
Post a Comment