ya ALLAH rahmatilah kami di dunia dan akhirat Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, July 30, 2013

Milk Booster

Assalammualaikum...

hola mommiesss...amacam bf ok lg?
org ok lg ALHAMDULILLAH..cuma lately rs mcm sket..
sbb kan pump skali je kat  opis..terpikir nk amek milk booster..
as sumer pon tau..mindset penting..
so mindset tu kena btol eh.. ade demand insyALLAH ckup supply nye tu..
pastu kurma..yup kurma mmg xskip la pose ni..
lain2 ade dgr halba..sup.. etc
pastu ade y amek pil2 ke ape2 drinks tu..kn?
tp  org nk try y kampung style laaa..natural je..hehe dlm kepala?

lobak putih..
mcm bes gk..lama da xmkn...buat sup masam2 sket..huuu sedap!
teringat ms pantang...

pastu y agk femes ni..

(suke page ni sbb sumer natural jeeee i loike..)

mcm takot xsedap..tp mcm nk try...huuuu..mahal x almond ni?bpe rm eh 1kg?
musim nk raya ni mesti byk je jual kn?badam ni nk manis..cmpur kurma..
tp rs? wallahualam..mmg xtau..ade kate lg sdap dr soya..

kena amek ni..sbb ni lbey natural gitewww...

bila??hahaha tggu kt bli brg2 dia :)

ni resepi susu badam dr Eliz D'Heart

Nak buat susu badam : resepi drpd group homemade food Nabihan Mustakhim : bahan2 : raw almond dlm secekak, kurma dlm 4-5 bj,honey sikit, air masak, bole add sesame seed. tak boh pun xpe. :soak almond and sesame seed dlm 6-8 hrs (fermentation), siap soak then blend almond dgn kurma yg dah buang bj. siap blend, tapis pakai penapis kain tu mcm utk teh tarik teh..then perah dlm bekas lain mcm perah santan. then blend lg hampas dia dgn sikit air sbb xmau bazir kan hampas dia. repeat perah. then walla. almond milk. simpan dlm fridge up to 3 dyas. 4th day ok lg. tp x rasa fresh. setiap kali nk guna. saya suamkan sikit atas stove. api paling perlahan dan tutup api before dia mendidih. never2 let the milk mendidih. sekadar nak suamkan je . ni dr Zabliza Zakaria :utk apa2 grains/nuts/lentils atau yg seangkatan dengannya elok rendam dgn air masak dan ditambah sedikit asid (bole gunakan ACV, lemon, limau nipis dll). bila nak masak/guna buang air rendaman tu n guna air yg baru. tujuan: utk buang phytic acid yg ada dalam bijirin utk memudahkan penghadaman dan penyerapan zink dan kalsium)


p.s: tekak pelik..mcm ade tcekik tulang..tp xkn 2hr xelok2 lg..huuuu

.. cheQmOomOo ..

No comments: