ya ALLAH rahmatilah kami di dunia dan akhirat Lilypie Second Birthday tickers

Friday, August 26, 2011

yeay2 esok blik kg~


maaf salah silap..
halalkan makan minum..
semoga kita semua dirahmati ALLAH..

p.s: berhati2 d mn jua anda berada ;)

.. cheQmOomOo ..

Thursday, August 25, 2011

our documentations


ok..nk wat entry psl related documents...hope bg sket guide kat those b2b y stil blur psl dokumen2 ni...


Sijil Kursus Pra Perkahwinan
g time free ye b2b n kami da dpt after g kursus ni bulan 4 aritu

HIV Test
done in 30minutes jek kat klinik kesihatan..unfortunately ms ni kami xdpt wat talesemia punye test n other health check-up so nnt free ingt nk g buat

Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin (Lelaki)
3 month validity tau..memula dia print out borang dr JAIS punye web
pastu isi sumer details2 dalam tu
pastu bawak saksi g jmp PPN (Penolong Pendaftar Nikah)
then he pass it to me

Borang Akuan Pengesahan Pemastautinan
dsebabkn ic johor tp mau nikah kat selangor then i have to complete this form
lpas isi..then hantar kat jkk taman..ingat nk clarify psl saksi, perlu sign dpn dia or x..
tp dia da sign da heheh mekasey cik isa, pastu my bro in law fill in detail di ruangan saksi..

Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin (Perempuan)
org dpt borang dr sedara y bkerja kat Pejabat Agama
lpas org isi semua details..
jumpa ayah, dia sign borang + photostat ic ayah..
wif 2 saksi, kami pun g jmp imam / PPN
shud bawak ayah tp ayah xchat so my uncle said, ayah bley sign je dlu, and yes PPN tu memahami (ke sbb dia ngn cik son kawan???hehehehe)
bg sumer kat dia..tp dia pulangkn his form coz tak dapat pengesahan PAID lg..
tp PPN y juge amil ms tu xbwk cop, so mlm tu cik son y amek borang y da cop dr dia..

Lampiran Kebenaran Berkahwin
after pengesahan dari PPN, kt kena dapatkan kebenaran berkahwin dari PAID..so remember, lelaki kena setelkn n dapatkan kebenaran dlu ye (especially if daerah berbeza) kami ingt daerah same..rupenya lain.so after dpt my form dr hj hussin (PPN) kami trus g PAID (kajang for him) sbb borang dia kena complete dlu. Then kami g PAID (salak tinggi) as final step, this is sooooo challenging, kami da amek cuti sbb ingt skejap je proses. rope2nye lama..sbb my fiance said, borang sgt byk kat kajang. so korg kena la bajet2 time ye, tp kami dpt ptg tu..wif some help :p *thanks wafi..so bleyla kami terus ke salak tinggi sbb mcm xde da nk cuti..then lpas org dptkan lampiran Kebenaran Berkahwin Perempuan Dalam Negeri Selangor maka semua dokumen telah lengkap!!! yeah..

important notes:
Sijil Kursus Pra Perkahwinan dan salinan
Result Ujian Saringan HIV dan salinan
*Akuan Pengesahan Pemastautinan
*Kebenaran Nikah Luar Kawasan
Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin Lelaki dan Perempuan
Saksi dan Salinan ic (in my situation ada 3saksi)
Wali dan Salinan ic
Salinan ic pengantin
Lampiran Kebenaran Berkahwin Lelaki dan Perempuan

p.s: makin dekat mjlis...makin byk dugaan..sila byk2 bersabar..

.. cheQmOomOo ..

Tuesday, August 23, 2011

"Separated"

If love was a bird
Then we wouldn't have wings
If love was a sky
We'd be blue
If love was a choir
You and I could never sing
Cause love isn't for me and you

If love was an Oscar
You and I could never win
Cause we can never act out our parts
If love is the Bible
Then we are lost in sin
Because its not in our hearts

So why don't you go your way
And I'll go mine
Live your life, and I'll live mine
Baby you'll do well, and I'll be fine
Cause we're better off, separated

If love was a fire
Then we have lost the spark
Love never felt so cold
If love was a light
Then we're lost in the dark
Left with no one to hold

If love was a sport
We're not on the same team
You and I are destined to lose
If love was an ocean
Then we are just a stream
Cause love isn't for me and you

So why don't you go your way
And I'll go mine
Live your life, and I'll live mine
Baby you'll do well, and I'll be fine
Cause we're better off, separated

Girl I know we had some good times
It's sad but now we gotta say goodbye
Girl you know I love you, I can't deny
I can't say we didn't try to make it work for you and I
I know it hurts so much but it's best for us
Somewhere along this windy road we lost the trust
So I'll walk away so you don't have to see me cry
It's killing me so, why don't you go

So why don't you go your way
And I'll go mine
Live your life, and I'll live mine
Baby you'll do well, and I'll be fine
Cause we're better off, separated


-usher-

p.s: this song remind me to someone..& i miss u ifan :')

.. cheQmOomOo ..

Friday, August 19, 2011

day 1

yezza smlm da minum 1 botol :)
11 bottle to go..wuuuu 2 botol da ltak dlm fidge~
huuu ok agk mencabar...
separuh botol da rs mcm nk tkeluar blik..
manis..mcm ubt batuk T_T
"nk cantik kan?" he said..
mmgla..tp klu xcantik canne??? T_T
*nk muke glowing~* (^_^)v
memula nk try yg ni.. sbb bru :D
tgk mcm byk khasiat..tp mien xbg..
ni utk energy..takot klu stop rs bdan lemau..
so xjd..


y ni plk utk mata kn??mata da ckup cantik :8)
wakakaka ok tipu..sj..mls a utk mata..
da mkn carot..so mata terang da la kn? :D
p.s: cntik mcm maya karin ke sy?? *pang~

.. cheQmOomOo ..

Thursday, August 11, 2011

Bersediakah Anda Menjadi Suami ?

Dalam islam ukuran persedian menjadi suami tertumpu kepada kualiti lelaki tersebut, dari sudut:

Kepimpinan

(suami hendaklah memiliki ilmu rumah tangga, akhlak yang menterjemah teori kepada praktikal, disiplin yang tinggi serta wawasan yang luas)

Ketegasan
(ketegasan bukanlah bererti bengis dan menakutkan , sebaliknya hendaklah bersikap memaafkan dan tidak marahkan mereka serta mengampunkan kesalahan mereka)

Pemelihara Dari Api Neraka
(Anda hendaklah paling ke hadapan dalam mempraktikkan ilmu-ilmu agama tersebut)

Memberi Nafkah
(Allah berfirman: hendaklah orang/suami yang mampu memberi nafkah menurut kemampuannya dan sesiapa yang disempitkan rezekinya, maka hendaklah dia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya sekadar yang mampu : althalaq 65:07 )


source: majalah Pengantin september

.. cheQmOomOo ..

3.2.1

nk update blog awal2 td..tp mcm prob plk..tp ni da ok da..sbnrnye cam excited nk story psl list bwh ni..bc mlm td..huhuhu tp penerangan lanjut..korg baca la sndri muahahaha..tp ade la if korg xphm sket2 i'll explain :p mcm pndai je..


Perkara Yang Bunuh Hubungan


Bosan
(boring dlm relationship..means xlovey dovey da la kn..)

Bekas kekasih
(hurmm xbenci ex..benci ex y annoying shj)

Campur tangan orang luar
(sbb tu la xbek jaja2 cite..takot ade org luar y hasad dengki)

Masalah kewangan
(money is not everything..but everything need money)

Hubungan intim
(pasangan suami isteri sahaja)

Realistik
( jgn sesekali membuatkan permintaan itu menjadi beban utk pasangan.biarkan ia realistik dengan kemampuan masing2 )






p.s : source majalah PENGANTIN sept ;)

.. cheQmOomOo ..


Wednesday, August 3, 2011

bunga di tepi jalan..alangkah indahnya..

abaikan tajuk :D

ni DIY punye tutorial..

kasi click bunge2 tu ye ;)








.. cheQmOomOo ..

Monday, August 1, 2011

masak-masak


jmp blog ni..huhuhu

semangat nk memasak la plk..





errr tp mkn sndri la ye..utk seisi rumah shj..

DAPUR TANPA SEMPADAN nm blognyer..





p.s: nnt kt masak same2 e ;)
.. cheQmOomOo ..

Salam Ramadhan


maaf salah dan silap..

selamat meningkatkan amalan..

semoga Ramadhan kali ini membawa 1001 kebaikan pada kita..

ALLAH mengetahui apa yang terbaik utk hamba-Nya..



.. cheQmOomOo ..