ya ALLAH rahmatilah kami di dunia dan akhirat Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 25, 2011

our documentations


ok..nk wat entry psl related documents...hope bg sket guide kat those b2b y stil blur psl dokumen2 ni...


Sijil Kursus Pra Perkahwinan
g time free ye b2b n kami da dpt after g kursus ni bulan 4 aritu

HIV Test
done in 30minutes jek kat klinik kesihatan..unfortunately ms ni kami xdpt wat talesemia punye test n other health check-up so nnt free ingt nk g buat

Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin (Lelaki)
3 month validity tau..memula dia print out borang dr JAIS punye web
pastu isi sumer details2 dalam tu
pastu bawak saksi g jmp PPN (Penolong Pendaftar Nikah)
then he pass it to me

Borang Akuan Pengesahan Pemastautinan
dsebabkn ic johor tp mau nikah kat selangor then i have to complete this form
lpas isi..then hantar kat jkk taman..ingat nk clarify psl saksi, perlu sign dpn dia or x..
tp dia da sign da heheh mekasey cik isa, pastu my bro in law fill in detail di ruangan saksi..

Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin (Perempuan)
org dpt borang dr sedara y bkerja kat Pejabat Agama
lpas org isi semua details..
jumpa ayah, dia sign borang + photostat ic ayah..
wif 2 saksi, kami pun g jmp imam / PPN
shud bawak ayah tp ayah xchat so my uncle said, ayah bley sign je dlu, and yes PPN tu memahami (ke sbb dia ngn cik son kawan???hehehehe)
bg sumer kat dia..tp dia pulangkn his form coz tak dapat pengesahan PAID lg..
tp PPN y juge amil ms tu xbwk cop, so mlm tu cik son y amek borang y da cop dr dia..

Lampiran Kebenaran Berkahwin
after pengesahan dari PPN, kt kena dapatkan kebenaran berkahwin dari PAID..so remember, lelaki kena setelkn n dapatkan kebenaran dlu ye (especially if daerah berbeza) kami ingt daerah same..rupenya lain.so after dpt my form dr hj hussin (PPN) kami trus g PAID (kajang for him) sbb borang dia kena complete dlu. Then kami g PAID (salak tinggi) as final step, this is sooooo challenging, kami da amek cuti sbb ingt skejap je proses. rope2nye lama..sbb my fiance said, borang sgt byk kat kajang. so korg kena la bajet2 time ye, tp kami dpt ptg tu..wif some help :p *thanks wafi..so bleyla kami terus ke salak tinggi sbb mcm xde da nk cuti..then lpas org dptkan lampiran Kebenaran Berkahwin Perempuan Dalam Negeri Selangor maka semua dokumen telah lengkap!!! yeah..

important notes:
Sijil Kursus Pra Perkahwinan dan salinan
Result Ujian Saringan HIV dan salinan
*Akuan Pengesahan Pemastautinan
*Kebenaran Nikah Luar Kawasan
Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin Lelaki dan Perempuan
Saksi dan Salinan ic (in my situation ada 3saksi)
Wali dan Salinan ic
Salinan ic pengantin
Lampiran Kebenaran Berkahwin Lelaki dan Perempuan

p.s: makin dekat mjlis...makin byk dugaan..sila byk2 bersabar..

.. cheQmOomOo ..

11 comments:

Cik Lijah said...

saya belum setel permohonan kawen lg......cuak...! takoooottt....! huhuhu

Nurul Farhanah~ said...

saya de 93 hari lagik...blum settle pape :(

cheQmOomOo said...

relaks cik lijah..jgn kalut..bler mjlis?

nurul farhanah: tke ur time..smingu or less pun bley setel if btol2 buat ;)

Nurul Farhanah~ said...

huu..just call me fara..

tu la ingt bulan 9 ni nak setle smua kan..sng
lgpun nak dpt sign dr ayah susah sbb parent da divorce

cheQmOomOo said...

hye fara..ohh xpe, insyALLAH ALLAH mudahkan urusan farah nnt ;)

Nurul Farhanah~ said...

thx awak..hope soo...nervous laaa..perasaan ni bercampur

cheQmOomOo said...

jrg jmp ayh ke dear?be strong eh :) xpe psl borang2 ni sumer sblum buat mmg mcm serabut, da buat senang je sbnarnye ;)

Fariza said...

THANKS. borang dlm proses lg. hu3

Nurul Farhanah~ said...

huuu..thx ye..hope so everything going smooothhhh

cheQmOomOo said...

chaiyok fariza :)

cheQmOomOo said...

insyALLAH fara, amin~ :)